Llicència d’obres, quan és necessària?

Tens un habitatge destinat al lloguer i estàs pensant en reformar-lo? Ben fet! Amb una reforma adequada, podràs obtenir una major rendibilitat un cop la posis de nou en el mercat. Una de les primeres coses que has de tenir en compte és que tant abans com durant les obres, has d’estar pendent de nombrosos aspectes. Entre ells, has de tenir al dia totes les llicències que es necessiten. Perquè no tinguis cap problema i no cometis cap error, t’expliquem quan és necessària una llicència d’obres.

llicencies d'obres

Per què cal tenir una llicència?

Abans de detallar el tipus d’autorització d’obra amb el que has de comptar per realitzar les activitats de reforma, t’expliquem per què és obligatori comptar amb aquest document. Una llicència d’obra és un permís, requerit habitualment per les administracions locals, per començar qualsevol tipus d’obra, i així comprovar que la sol·licitud s’adequa a la normativa vigent. A l’actualitat, hi ha dos tipus de llicències: la d’obra major i la d’obra menor.

D’una banda, s’entén per obra major a aquelles de nova planta o ampliació d’aquesta, així com les rehabilitacions integrals d’edificacions que ja existeixen. D’altra banda, una obra menor és aquella que té una senzillesa tècnica i limitada entitat constructiva i econòmica. Entre les obres menors destaquen les modificacions d’espais interiors dels edificis, les que no impliquen un canvi en l’ús de l’habitatge, no afectin ni modifiquin les zones comunes dels edificis, entre d’altres.

Tipus d’obres i llicències

Reformas estructurals

En cas que estiguis pensat en realitzar unes obres que modifiquin elements estructurals, com bigues, pilars o sostres; cal que expliquis amb una llicència d’obra major, abans que la piqueta passi el llindar de la teva porta. Un exemple d’aquest tipus d’obra seria si vas a convertir dues habitacions en una, o si ets més atrevit i t’has animat a convertir el teu pis en un loft (tots dos afectant elements estructurals).

Així mateix, per a realitzar aquestes tasques és fonamental que contractis a un arquitecte perquè realitzi el projecte. A més, no se’t pot oblidar avisar la comunitat de propietaris de les teves intencions perquè no sorgeixi cap tipus de problema entre els teus veïns.

Canvis en la distribució de l’habitatge

No t’agrada la distribució del teu habitatge i vols fer-lo més funcional? Has pres una bona decisió, sobretot si el teu pis és antic i té una distribució completament diferent a les necessitats actuals. Per aixecar o treure una paret del teu immoble cal que tornis a obtenir la cèdula d’habitabilitat, que ha de ser expedit per un tècnic especialitzat.

Amb aquest document, certifiques que el teu pis compta amb les mínimes característiques tècniques exigides per poder viure-hi. Una vegada que disposis d’aquest paper, has de sol·licitar a l’ajuntament de la teva localitat una llicència d’obra menor. Els requisits mínims per obtenir aquest document són:

  • Distribució: Cal que l’habitatge compti, obligatòriament, amb una sèrie d’espais com una cuina, un bany i una sala d’estar. Les habitacions han de tenir entrada pròpia i mantenir-les independents entre elles. A més, una de les façanes ha de comunicar amb l’exterior, proporcionant il·luminació i ventilació.
  • Eficiència: S’ha de complir amb la normativa pel que fa a la sostenibilitat i eficiència i per a això, s’ha d’obtenir el Certificat d’Eficiència Energètica.
  • Serveis i infraestructures: S’ha de disposar d’accés als subministraments com l’aigua, llum o gas.
  • Altres aspectes: Les habitacions han de tenir un espai d’emmagatzematge mínim i els aparells d’higiene han d’estar tots dins del bany (excepte el rentamans que pot estar també fora).

Obres d’adequació

Amb el pas dels anys i l’ús, les parets, els sòls i els enrajolats es fan malbé i desgasten. Per cridar l’atenció dels possibles llogaters, cal realitzar aquestes tasques de manteniment de tant en tant i fer que la teva casa sembli nova. Si l’única cosa que t’estàs plantejant és aquest tipus de canvi, estàs d’enhorabona perquè per a realitzar aquestes tasques, únicament hauràs d’avisar als teus veïns.

Augment superfície habitatge

Tens una terrassa o un espai a l’aire lliure que no utilitzes i vols aprofitar-lo? Ara les terrasses i petits jardins estan de moda, però primer que tot … No et precipitis! Abans, consulta la normativa urbanística municipal vigent i informa’t si està permesa l’actuació que pretens fer. En cas que s’ajusti a la legislació, has de sol·licitar una llicència d’obra major al consistori. Un cop la tinguis, aquest petit espai exterior tan personal que tenies en ment ja pot posar-se en marxa.

Canvis a la façana

En cas que vulguis fer modificacions que afectin l’estètica de la façana, has de comptar amb l’aprovació de la comunitat de veïns, cerciorar-te que t’ajustes a la normativa urbanística de la localitat on estigui ubicat l’habitatge i sol·licita un permís d’obra major. Un cop aconsegueixis ambdues parts, només has de posar-te mans a l’obra.

Tens clar quan és necessària la llicència d’obres? Explica’ns tots els dubtes que tinguis i t’ajudem en qualsevol cosa que necessitis. Recorda que el més important de tot és que sàpigues quina documentació necessites. Un cop ho tinguis clar, sol·licita-ho i quan tinguis tota la documentació en regla, ja pots començar la teva reforma!

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − 3 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.