Què és la referència cadastral? On la trobo?

Herències, compravenda, assegurances … En alguna ocasió t’hauran demanat la referència cadastral del teu immoble, però saps el que és realment? En aquest post t’expliquem en què consisteix, on apareix i com la podem sol·licitar. És molt important tenir en compte de què es tracta ja que, per realitzar la majoria dels tràmits amb l’habitatge, la necessitem.

Referència Cadastral

La referència cadastral és un document obligatori i oficial per a tots els béns immobles. És similar al DNI d’un habitatge i permet localitzar els béns immobles, no confonent uns béns amb altres. Es tracta d’un codi alfanumèric que és assignat pel Cadastre. Per tant, tot immoble ha de tenir una única referència cadastral que permeti situar-lo, sense lloc a error, en la cartografia cadastral.

La seva aparença és com la del codi de barres d’un producte del supermercat, una sèrie de dígits que identifiquen l’habitatge des de la localitat, la finca on es troba, l’any de construcció, els metres quadrats …. fins al pla. Hi ha dos tipus de referències cadastrals amb les que ens podem trobar.

què és la referència cadastral

Per exemple, si la referència cadastral d’un habitatge és 1234567 AB1234A 0000 AB, s’interpretaria de la següent manera:

  • 1234567: Quina és la finca o parcel·la
  • AB1234A: Correspon al full del plànol
  • 0000: Es tracta del local o del pis (Identificació de l’immoble)
  • AB: Són els caràcters de control

No obstant això, si presenta la següent estructura: 00.123 A 456 12345 0000 AB, es correspon al següent:

  • 00: Província
  • 123: Municipi
  • A: Sector
  • 456: Polígon
  • 12345: Parcel·la
  • 0000: Identificació de l’immoble
  • AB: Caràcters de control

A través de la referència cadastral es proporciona una major seguretat jurídica a les persones que realitzin contractes relatius a béns immobles, constituint una eina eficaç de lluita contra el frau en el sector immobiliari.

Per a què serveix?

La referència cadastral permet saber amb exactitud de quin bé immoble es tracta en els negocis jurídics (compravendes, herències, donacions, etc.) perquè no es confonguin entre ells. D’altra banda, com bé hem esmentat, es proporciona més seguretat jurídica quan es realitza un contracte, evitant així els fraus en el sector immobiliari.

A més, un cop s’aporta la referència cadastral d’un immoble, els interessats queden alliberats d’haver de realitzar una declaració davant del Cadastre per adquisició de la propietat de l’immoble. D’altra banda, comptar amb una referència cadastral en el Registre de la Propietat facilita la identificació física de l’immoble davant de tercers i, d’aquesta manera, s’agilitzen les transaccions immobiliàries.

Com sol·licitar-la

La referència cadastral és un document obligatori per a la majoria de les accions d’un immoble, tant públic com privat. Aquesta documentació s’ha d’aportar davant l’autoritat corresponent en el termini de 10 dies des de que s’ha requerit. Per a això, si no comptem amb aquesta referència, primerament, hem de sol·licitar-la. A continuació, us expliquem mitjançant quines vies podeu sol·licitar-la.

què és la referència cadastral

-Seu electrònica

Si volem consultar on es troba l’habitatge, la via més ràpida de trobar la referència cadastral d’un immoble és per Internet. El que hem de fer és molt senzill: hem d’entrar a la seu electrònica del Cadastre i omplir les dades que se’ns demanen (corresponents a la província i municipi on es troba l’habitatge).

D’altra banda, si el que necessitem és dur a terme algun tràmit en concret com fer declaracions, consultar l’estat d’un expedient, descarregar la cartografia, etc. Es complica una mica més per temes de seguretat i privacitat. Per poder realitzar aquestes accions necessitem disposar d’un DNI electrònic. D’aquesta manera, les operacions i processos que pots fer des de la web augmenten considerablement.

-Telefònicament

Mitjançant una trucada telefònica també podem sol·licitar la referència cadastral d’un habitatge. Si cridem a la Direcció General del Cadastre, ens la proporcionaran independentment de si som propietaris o llogaters en l’habitatge en qüestió. L’única cosa que necessites és la direcció exacta de l’immoble i les dades que identifiquin al propietari de la casa. Es tracta d’un procés més llarg que per Internet, però bastant ràpid. No obstant això, no podràs dur a terme cap acció més enllà de la consulta i sol·licitud de la referència cadastral.

-Oficines, punts de referència cadastral o ajuntaments i diputacions

Si el que prefereixes és que t’expliqui in situ què és la referència cadastral pots acudir als punts d’informació cadastral i fins i tot en algunes localitats tenen convenis subscrits perquè et puguin atendre des de la pròpia diputació o el consistori. En aquests espais públics t’ajudaran a totes les consultes que tinguis i et proporcionaran la referència cadastral de la forma més ràpida possible.

Quan vas a realitzar alguna acció en un habitatge, normalment solen demanar-te la referència cadastral. Has de saber que no l’aporten en els terminis establerts es pot penalitzar amb multes que poden oscil·lar entre 60 i 6.000 euros. Per això, t’animem a que abans de vendre una casa o realitzar qualsevol tràmit, t’informis de què és allò que necessites i els terminis per evitar possibles problemes.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 5 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.