Puc canviar el pany en un pis de lloguer?

El lloguer és cada cop més l’única alternativa habitacional a curt termini per a la majoria de les persones. Tot i això, la seva alta incidència no vol dir que no hi hagi encara nombrosos dubtes, falsos mites i informacions incorrectes sobre això.

El tema que ens ocupa n’és un bon exemple. Per començar, és molt important tenir clar que, a la signatura del contracte, el propietari ha de lliurar tots els jocs de claus a l’inquilí. No obstant això, es recomana canviar el pany al començament de cada lloguer, perquè mai no es pot saber amb seguretat si hi ha alguna còpia més d’aquesta clau.

En aquest sentit, l’inquilí està en el dret de canviar el pany quan ho consideri sense necessitat de comptar amb el permís del propietari. De fet, ni tan sols ho ha d’avisar, tal com es desprèn de la constitució quan estableix que “el domicili és inviolable. Cap entrada o registre no es podrà fer sense consentiment del titular o resolució judicial, excepte en cas de delicte flagrant”. A més, l’article 202 del Codi Penal adverteix que “el particular que, sense habitar-hi, entrés en casa aliena o s’hi mantingués contra la voluntat del seu habitants, serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a dos anys “. Aquesta pena es pot estendre dun a quatre anys si el fet sexecuta amb violència o intimidació, a més duna multa de sis a dotze mesos. 

Per tant, podem estar segurs que el propietari en cap cas no podrà entrar a l’habitatge llogat sense el permís previ de l’inquilí.

Ara bé, per una qüestió de conciliació es recomana informar el propietari que s’ha fet un canvi de pany. D’aquesta manera, hi ha més possibilitats de mantenir una relació cordial entre les parts.

Com a conclusió: sí, l’inquilí pot canviar el pany quan ho consideri oportú i no, el propietari mai no podrà entrar a l’habitatge sense permís mentre aquest estigui llogat.

Si tens més dubtes sobre aquest tema, no dubtis a adreçar-te a nosaltres a info@alquilerseguro.es

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 11 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.