Puc entrar al meu pis i canviar el pany si el llogater no ha tornat les claus?

María de los Àngeles ens formula la següent pregunta sobre el seu pis de lloguer:

“El meu marit i jo vam llogar la nostra vivenda però el llogater va deixar de pagar les rendes. Procedim a firmar la resolució del contracte, però el llogater no ens ha tornat les claus i ha passat un mes. Puc entrar al meu pis i canviar el pany ja que el llogater no ha tornat les claus?”

La consulta que es planteja depèn del contingut del document de finalització del contracte de lloguer. Si en el mateix s’indica que es reintegra al propietari la possessió de la vivenda o se li entreguen les claus del document, serveix de resolució del contracte o entrega de possessió. Si només s’extingeix el contracte a partir d’una data determinada i no se li indica res més, vostè no pot entrar a  casa seva ja que si el llogater encara hi viu, estaria violant el seu domicili i això està protegit constitucionalment. En tot cas, hauria d’iniciar contra el llogater un procés judicial de desnonament per precari, que és la fórmula contra un ocupant sense títol, com seria el cas, donat que el contracte s’ha extingit.

Si verifica que el llogater no hi viu i entra a la vivenda, corre el risc de que posteriorment aquest vulgui entrar i el denuncii per via penal per un delicte o falta de coaccions, assumint vostè els riscos associats. Alguns propietaris assumeixen aquests riscos per la necessitat imperiosa de recuperar la possessió per tornar a fer rentable el pis.

En resum, si el llogater segueix ocupant la vivenda, només li queda la via judicial.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 18 =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.