L’índex de preus de lloguer de la generalitat és arbitrari, confús i acabarà perjudicant els inquilins

  • L’índex provoca grans desviacions en els preus. Hi ha casos concrets en què el cost de la renda augmenta en més de 200 euros, respecte al preu actual del mercat.
  • La valoració dels immobles no té en compte l’estat de l’habitatge o si està moblat o no.
  • “Amb aquest índex, la Generalitat incentiva que els arrendataris, a canvi que el propietari pagui menys impostos, reben pisos en pitjors condicions”, assenyala Sergi Gargallo, director general de Lloguer Segur.

Barcelona, ​​22 de juny de 2017. Tot just conèixer la posada en marxa de l’índex de preus de lloguer d’habitatge de la Generalitat de Catalunya, Lloguer Segur considera que aquest índex “és molt arbitrari, confús, no té en compte l’estat de l’habitatge i acabarà perjudicant els inquilins”, sentencia Sergi Gargallo, director general de Lloguer Segur, després d’haver realitzat les primeres proves per testejar el seu funcionament amb habitatges actualment al mercat.

Els primers assajos han demostrat que les mesures anunciades per Meritxell Borràs, Consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, són “precipitades i perjudicials per als inquilins”, assenyala Gargallo. En concret, el nou índex, en la seva valoració, no atén a l’estat dels immobles o si l’habitatge està moblat o no “pel que no entenem com està elaborat aquest índex”, puntualitza. En aquest sentit, el director general de Lloguer Segur ha explicat que “els arrendataris, a canvi que el propietari pagui menys impostos, rebran pisos en pitjors condicions i sense moblar; el que provocarà que es desincentivi el mercat, en comptes de potenciar”, denuncia Gargallo.

Els primers test, realitzats per Lloguer Segur, confirmen que “l’índex no és un bon instrument per poder regular el preu dels arrendaments a Catalunya”, argumenta Sergi Gargallo. En aquests, hi ha “deviaciones d’entre el 20% i 40%, que desvirtuen completament el mercat, convertint-lo en un mercat tendenciós, on la majoria de les rendes estan molt per sota del preu de mercat, mentre que en altres ocasions està per sobre”, assenyala. Aquestes proves demostren fins i tot, com en el cas d’un habitatge que, utilitzant aquest índex, la renda pujaria de 700 euros a 942 €, “produint un augment significatiu del lloguer en més de 200 euros, per sobre dels preus actuals del mercat”, indica el director general de Lloguer Segur.

Borràs argumenta que les mesures preses en el mercat dels arrendaments estan creades per regular el sector immobiliari dels lloguers, però en la nostra opinió l’únic que generarà és “confusió i, en comptes d’aportar transparència al mercat, fomentant l’elaboració de contractes sense declarar i el frau fiscal “, esgrimeix Sergi Gargallo. Així mateix, el director general de Lloguer Segur assenyala que els beneficis sobre trams d’IRPF “només van a beneficiar les rendes més altes”. “Aquest fet va fer que els propietaris que més cobren, paguin menys; mentre que els grans propietaris de pisos, com les SOCIMI, no tindran cap incentiu per reduir els preus del lloguer “, afirma.

En aquest sentit, Sergi Gargallo, director general de Lloguer Segur insta la Generalitat de Catalunya a que “es centri en oferir solucions en polítiques socials d’habitatge, on hi ha recorregut per aportar solucions a les famílies més desfavorides”, assenyala. D’altra banda, si l’administració catalana vol actuar en política d’habitatge, ha de “fer-ho amb mesures que fomentin i ampliïn l’oferta del parc d’habitatges de lloguer. D’aquesta manera, s’aconseguirà la reducció dels preus de les rendes del lloguer”.

Deixa una resposta

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − thirteen =

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.